Снимка: БТА

Планът за инвестиции е сложен инструмент и ние трябва да се научим да работим с него, каза президентът Росен Плевнелиев след срещата си със заместник-председателя на Европейската комисия и комисар за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева.

Още по темата
На срещата държавният глава беше запознат с плана за инвестиции и растеж, обявен наскоро от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, предаде БТА.

Планът не дава директни пари веднага, по екселски таблици, на всяка една от държавите, за милиарди. Той ще дава гаранции на смислени проекти, отговарящи на стратегически приоритети и проекти, които са национални, но с европейска значимост, и където може да се привлече и частен капитал, посочи президентът.

Той е обсъдил с Георгиева реалните ползи за България от този план и по думите му са се обединили около разбирането, че трябва да сме активни, трябва да предоставим на ЕК конкретни проекти, които да съответстват на стратегически приоритети.

В близките дни е необходимо да се мобилизираме, правителството е обещало да направи работна група - това е много добре, отбеляза Плевнелиев. Той добави, че предстои много работа. Винаги съм казвал, че България, ако има готови качествени проекти, те ще намерят своята реализация. Крайно време е да ги подготвим и да използваме различните механизми на ЕК по един работещ начин, каза президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase