Снимка: Reuters, архив

Всеки пети българин харчи без сметка по празниците, цитира статистика „Монитор”.

Данните показват, че финансовото състояние на домакинствата традиционно се влошава като резултат от необмислени празнични покупки. Тази тенденция става все по-видима с всяка изминала година.

Експерт твърди, че обявяваните намаления, разпродажби и отстъпки може на пръв поглед да са изгодни, но и да се окажат капан за хората с по-ниски доходи, който най-често се изкушават от тях и надскачат възможностите си. Именно тези хора най-често задлъжняват, тъй като не са свикнали да следят финансите си.

Друг проблем се явяват коледните бонуси. Данните от предходни години сочат, че близо 10% от работещите, въпреки че очакват бонуси, не ги получават. Това се отразява много лошо на финансовото им състояние в началото на новата календарна година.

Въпреки всичко обаче финансовата култура на българина се повишава, като тенденцията да се теглят заеми за посрещането на празниците остава в миналото.

„Труд” също акцентира на потребителска тема. Потребителите най-често "горят" с техника, закупена от онлайн магазин. Над половината от общо 12 109 жалби и сигнали на клиенти, разгледани от държавата през тази година, са за такива случаи.

Все по-осезаема е тенденцията да зачестяват оплаквания за покупки през интернет, показват решенията на Комисията за защита на потребителите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase