Снимка: Архив Reuters

Близо 30 на сто от родителите пушат пред децата си в затворени пространства, сочат резултати от кампанията "Дишай свободно", пише БТА.

Кампанията се е осъществила в периода 20 октомври - 7 ноември сред четвъртокласници от 10 столични училища и в нея са участвали 750 деца, съобщи доц. д-р Мария Стаевска от Клиниката по клинична алергология в УМБАЛ "Александровска."

Целта е била децата да се запознаят с вредата от тютюнопушенето и ролята му на рисков фактор за развитието на алергии и респираторни заболявания.

Резултатите сочат, че 98 на сто от учениците смятат пушенето за вредно, а 73 на сто от тях са отговорили, че пушенето вече не е модерно. 32 на сто от анкетираните деца имат приятели, които пушат. Познатите им пушачи са на възраст от 9 до 27 години.

Д-р Стаевска уточни, че към "приятели" учениците са включили свои познати и роднини, сред които баби, дядовци и родители.

Специалистката посочи, че някои от децата са споделили, че дори когато помолят родителите си да не пушат пред тях, те не се съобразяват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase