Снимка: архив, Ройтерс

КНСБ поиска възрастта за пенсиониране догодина да остане без промяна за всички работещи. Това стана ясно от изказване на лидера на синдиката Пламен Димитров.

Още по темата
„Не виждаме причини да продължава моделът "Дянков" с увеличение с по четири месеца на възрастта и с отпадането на възможността категорийните работници да се пенсионират рано“, каза Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Според него работниците заявяват и готовност за стачни действия, ако условията за възрастта за пенсиониране бъдат променени от първи януари догодина.

По думите на Димитров масово хората в страната твърдят, че не могат да понесат увеличение на пенсионната възраст в този размер.

В момента в трета категория труд мъжете се пенсионират при навършени 63 години и 8 месеца, а жените - при 60 години и 8 месеца. Ако законът, приет при ГЕРБ, не се промени, от 1 януари 2015 година възрастта ще се увеличава с по 4 месеца за мъжете и за жените, след като възрастта беше „замразена“ за една година от правителството на Пламен Орешарски.

Преди дни социалният министър Ивайло Калфин се обяви за плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране и определи стъпката за нарастването с по четири месеца на година като стръмна. Калфин обаче заяви, че няколко елемента от реформата трябва да се решат преди началото на следващата година с Бюджет 2015 без претенцията това да е цялостната реформа.

КНСБ настоява правителството незабавно да стартира работа със социалните партньори по необходимите изменения в осигурителното законодателство за стабилизиране на системата и достигане на пенсия, която е 65 процента от заплатата, която се получава в момента на пенсионирането.

Експертите от синдиката предлагат на държавата спешни мерки за насърчаване на потреблението и увеличаване на доходите.

Нова политика по доходите трябва да осигури минимална работна заплата поне в размер на 400 лева от догодина, предлагат от КНСБ. Те искат също така плавно увеличаване на средната работна заплата поне с 10% на година.

Синдикатът започва от днес кампания във всички предприятия, в които има структури за договаряне на увеличаване на заплатите през следващата година.

От КНСБ предлагат още да се въведе необлагаем минимум за минималната работна заплата от 340 лева и смятат за постижимо от 1 януари минималната работна заплата да е 400 лева.

Според синдикатите, ако ще се тегли държавен дълг, той трябва да е за инфраструктура и енергетика, а не за спасяване на банки.

Подробности четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase