Здравният министър Петър Москов. Снимка: БТА

Пациентът, който имаше признаци на ебола, но се оказа, че не е болен, беше стрес тест. Той показа, че сме готови да отговорим на това предизвикателство. Това обясни здравният министър Петър Москов на извънредна пресконференция, посветена на случая.

Снощи беше съобщено, че е хоспитализиран българин, завърнал се от Сиера Леоне, с признаци на ебола. Около 4 часа тази нощ излязоха резултатите от вирусологичното изследване, според които мъжът не е заразен с опасния вирус.

Още по темата
Москов съобщи, че в момента състоянието на човека продължава да е сериозно, но причините не са свързани с ебола. „Вероятно се касае за инфекция, но не свързана с вирус, има насложени и допълнителни хронични заболявания”, каза министърът.

Москов обясни, че държавата е показала, че може да реагира адекватно. Предпочитам това да бъде свръхреакция, отколкото възможността да допуснем разпространение на евентуална зараза и инфекция в България, добави министърът.

Той съобщи, че ще бъдат въведени допълнителни мерки срещу заплахата от опасния вирус. Една от тях ще е по-добра информационна кампания, както и повече внимание към гражданите, които влизат от рисковите държави в България. Ще бъдат набавени и нужните специфични защитни облекла в здравните поделения в страната.

Министърът обясни и хронологията на събитията от снощи и тази нощ. Информацията за пациента, подлежащ на допълнително наблюдение , е била подадена в 16 часа в РЗИ в София. В 17 часа здравното министерство е събрало вътрешноведомствения щаб и е започнало работа.

В „Токуда” са били изолирани 12 лица, които са имали директен контакт с пациента, и 13 били в индиректен.
Получена била информация за още 5 лица, които са били  в помещението, в което пациентът е бил преглеждан. Три от тях били идентифицирани, а един - приведен под наблюдение във ВМА. Другите двама са поставени под домашна карантина с инструкции.

„За останалите двама, за които не беше осъществен контакт, започна издирване със СДВР. То беше прекратено, когато стана ясно, че ебола няма", обясни Москов.

Министърът беше категоричен, че медицинските власти и здравните лица имат достатъчно информация и възможности да реагират адекватно. Той обясни и че опасността от ебола в България остава ниска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase