Снимка: bgonair.bg

Ако днес важните политически решения управляващите взимат в центъра на София, то преди 25 години началото на прехода започва в полите на Витоша. Свалянето на Тодор Живков от власт става в една от най-скъпите за времето си зали. Тя се намира в резиденция "Бояна", строена по проект на арх. Александър Баров, който е автор на проекта на НДК.

Още по темата
"Позволете ми от името на ЦК на политбюро и лично от свое име да изкажа благодарност на другаря Тодор Живков за неговата дългогодишна и вярна служба начело на партията и революцията. Изпращайки другаря Тодор Живков на заслужен отдих, ние най-сърдечно му благодарим и му желаем още дълги години здраве, бодрост и творческа активност", казва Петър Младенов, министър на външните работи на НР България (1971-1989), на 10 ноември 1989г.

Така в Голямата пленарна зала на ЦК на БКП историята затваря една страница и отваря друга. Зад масивните дървени врати все още са запазени луксозният за времето си мокет, плюшените столове, ефектните лампи и скъпата озвучителна уредба. Трибуната, от която Тодор Живков слиза от управлението на държавата, е непокътната. Липсва само гербът с петолъчката, свален година след промените и прибран в складовете на националния музей. Мястото му сега е закрито от киноекран.

"Залата е в почти автентичния си вид - така, както е била. Банките са оригинални, осветлението, системите за сигурност. Всичко това е запазено и днес залата се използва за съвсем други цели. Даваме я под наем на различни организации и институции за провеждане на конгреси и срещи. Вълнуващо е да се намираш в такава зала, където се е преобърнала съдбата на страната", разказва доц. д-р Цветана Кьосева, зам.-директор на НИМ.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:


Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase