Снимка: архив Reuters

Тази нощ България ще се върне към астрономическото часово време. Това ще стане точно в 4 часа. Тогава часовниците трябва да бъдат върнати с един час назад.

България въвежда лятното часово време през 1979 г. То продължава до 4 часа в последната неделя на месец октомври. Тогава часовникът трябва да се премести с един час назад или обратно в 3 часа.

Мотивите да преминава от лятно към зимно часово време е свързана с пестено на енергия и преместване на трудовия процес в по-светлата част на деня. Много лекари смятат, че смяната на времето влияе негативно върху здравето на хората. Това е свързано с изостряне на хронични заболявания и поява на депресия.

Други специалисти смятат, че това е самовнушение и преминаването към зимно време не оказва съществено влияние на здравето на хората, пише „Дарик”. Учените обаче признават, че връщането на стрелките може да развали настроението.

119 държави местят стрелката на часовниците всяка пролет и есен. Има и страни, които не го правят - Япония, Китай, Сингапур, Естония, Узбекистан, Таджикистан, Туркмения, Казахстан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase