Снимка: архив Булфото

Експертите на социалното министерство са заложили няколко варианта за попълване на бюджета на НОИ. Това обяви в ефира на Bulgaria On Air служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

Още по темата
Той беше категоричен, че хората „трябва да знаят какво ги очаква в следващите години. Степента на социална поносимост естествено зависи от икономическата ситуация в страната. При по-добро развитие на икономиката ще има един по-твърд вариант на увеличение на възрастта, при който по-бавното нарастване на пенсиите би било по-поносимо, защото семействата ще имат доходи. Ако обаче сме в една по-тежка ситуация, тогава ще се предприемат социално по-поносими варианти", коментира Христосков.

По думите на служебния министър пенсионната реформа е един от петте приоритета, с които трябва да се заеме следващото правителство, тъй като дефицитът на общественото доверие нараства с всяка следваща година.

"На практика 2014 г. е загубена, защото беше спряно нарастването на възрастта", отбеляза Христосков.
Според него не само увеличението на възрастта обаче е реформа. "Разчетите показват, че дефицитът в осигуряването като процент от брутния вътрешен продукт през 2015 г. ще бъде 2,6%, през 2016 г. – 2,7%, което почти е равно на онези 3% допустим дефицит въобще в консолидирания бюджет по критериите на Маастрихт. Тоест дългово финансиране може да се използва само за попълване на дупки в осигурителната система", коментира той.

"Държавата винаги ще се намесва, защото имаме обективни демографски процеси на застаряване на населението. В България имаме и още един проблем – емиграцията, поради която се влошава баланса между работещи и пенсионери", изтъкна министърът.

Според него причината за нарастването на дефицита в осигурителната система са грешните политически решения в последните години. „Те се изразяваха в намаляване на осигурителните вноски, в по-облекчен режим по отношение на плащанията на вноските и в удължаване на преходните периоди за ранно пенсиониране и разширяване на броя на хората, които имат право на ранно пенсиониране”, каза още Христосков.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase