Снимка: Архив, Булфото

Нараства броят на младите хора в страната, които не могат да се реализират на трудовия пазар. Това сочат данни за младежката безработица от Агенцията по заетостта.

Над 59 хиляди младежи до 29 години са регистрирани като безработни в бюрата по труда за месец септември. Това е с 2300 души повече спрямо август. Така младежката безработица в България достига 17,2%, което я нарежда сред първите държавите в ЕС с най-много безработни млади хора.

Над 3% от БВП или около 1 млрд. лв. годишно са загубите на България от младежите, които нито учат, нито работят, нито търсят заетост - това сочат данни на бизнес организациите. Най-тревожно е положението при току-що завършилите университет младежи, които не могат да се реализират по специалността си на пазара у нас и търсят работа в чужбина сред по-неквалифицирани професии.

Друг проблем за огромния брой безработни младежи е културата на търсене на работа при младите - на първо място те се обръщат към роднини и приятели. По-непопулярно сред младите остава търсенето чрез обяви, работодател или пък бюрата по труда. А там възможностите са реални, твърдят от трудовите борси.

"Агенцията по заетостта само за две седмици кампания събра почти 10 хил. заявки от работодатели от цялата страна и веднага след като ни бъде потвърден бюджет, ние може още този месец да започнем насочването и назначаването на тези, които са изявили желание." - заяви Асен Ангелов от Агенция по заетостта.

55 млн. евро е бюджетът, който ЕК отпусна за намаляване на младежката безработица в България по новата ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020. Средствата са предназначени за насърчаване на младите хора между 15 и 24 години, за да влязат в реалния пазар на труда или обратно в образователната система.

Четете още новини от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase