Снимка: архив, БулФото

Полицаите излизат на протест в събота и настояват за оставката на социалния министър в служебния кабинет Йордан Христосков, съобщиха от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Още по темата
Недоволството е във връзка с обсъжданите от служебното правителство мерки за орязване на социалните им права, и по-конкретно идеята за промени в системата за пенсиониране, с които постепенно да се ограничи ранното пенсиониране.

Полицаите са недоволни и от „демонстрираната арогантност" от Йордан Христосков, "който нарече исканията им за прозрачност комични и заяви, че те не са хората, които имат право да искат оставката му“.

От синдиката посочват, че всякакви обсъждания на темата и вземане на решения по нея са се състояли не само без участието на професионалните организации на служителите в сектора за сигурност, но и без те да бъдат информирани.

„По този начин се създава порочна практика, която ощетява не само служителите, но и създава риск за националната сигурност”, се посочва още в становището на синдиката.

Оттам настояват за незабавно прекратяване на всякакви действия по промени в осигурителната система за заетите в сектор "Сигурност" без участието на техните представители и за незабава оставка на министъра на труда и социалната политика Йордан Христосков.

Протестът се организира съвместно със Синдиката на служителите в затворите в България, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Националната асоциация „Сигурност“.

Той ще се проведе на 18 октомври от 14.00 ч. в градинката пред Централна баня в София, с последващо шествие до Министерството на труда и социалната политика и Президентството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase