Велизар Шаламанов. Снимка: БТА

Следствието работи, оказваме необходимото съдействие с експерти и с техника и ще го оставим да се произнесе, каза министърът на отбраната Велизар Шаламанов пред журналисти в отговор на въпрос за инцидента в с. Горни Лом, при който загинаха 15 души.

Още по темата
В рамките на МО това е още един повод за усъвършенстване на процесите по поддържане и боравене с боеприпаси. Надявам се, че поне в армията такива инциденти няма да се случват в бъдеще, каза Шаламанов, цитиран от БТА.

Попитан защо в Гърция отказват да утилизират такива боеприпаси, а това се прави у нас, Шаламанов предположи, че става въпрос за международен търг, в който е участвала българска фирма и го е спечелила. На репликата, че в Гърция твърдят, че е опасно, Шаламанов отговори "да, опасно е".

Попитан за това, че на фирмата два пъти е отнеман лицензът, а междуведомствената комисия продължава да я включва в търговете, и дали не е необходима промяна в законодателството, министърът коментира, че всичко трябва да има много по-ясен процес на вземане на решения, с отговорности и с истинска електронна регистрация, като решенията бъдат базирани на повече данни и на реална информация.

Шаламанов посочи, че откакто е на поста, е участвал само в един междуведомствен съвет и когато трябва за няколко часа да бъдат взети решения за десетки фирми, е много трудно, ако няма достатъчно задълбочен анализ и периодичен преглед на това как се изпълняват лицензите.

Министърът коментира още, че е недопустимо да има издадени актове и от това да не последва преразглеждане и актуализиране на решението.

На въпрос, свързан с програмата "България в НАТО и Европейската отбрана 2020" и проекта за нов тип изтребител, министърът коментира, че нищо не е предрешено. Ако прочетете решението на Министерския съвет - той възлага на министъра на отбраната в срок от 6 месеца да предложи мандати на основните проекти, посочи Шаламанов.

По думите му националната програма по-скоро очертава рамка и механизми за работа, и не предлага крайно решение по нито един въпрос, защото важни решения се взимат стъпка по стъпка, прозрачно и с ясна отговорност.

По думите му чисто пазарният принцип на реализация на тези проекти за този обем от средства е невъзможен, но със солидарността на страните членки, може да бъде намерено много добро решение и то трябва да бъде намерено бързо и отговорно.

На въпрос дали 8-10 изтребителя могат да заменят 35-те руски МиГ, Шаламанов каза, че доколкото му е известно в България през последните двайсет и няколко години никога не са летели повече от 4-5 изтребителя.

Така че, ако ние можем да придобием 8-10 многоцелеви изтребителя, България ще бъде поне четири- петкратно в по-добро състояние. Освен това в 28-те страни членки на НАТО има много изтребители, въпросът е ние да имаме български изтребители, за да може съвместно да гарантираме сигурността на България, каза той.

Всички трябва да участват в намиране на най-доброто решение в рамките на тази програма и това решение да бъде намерено бързо, тъй като от 2000-та година, когато бях заместник-министър, се говори за това, че има готов проект за изтребителите и досега той не е внесен в МС. Така че е крайно време да има срок и този срок е 6 месеца - тече от миналата седмица, заяви Шаламанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase