Снимка: архив, Булфото

Може ли цената на тока да е трамплин за влизането в парламента? Или пък за набиране на членска маса за поредното гражданско сдружение за защита на потребителите, гражданите и какво ли не. Като се гледа с колко плам и хъс и политически, и граждански структури протестират в последно време срещу увеличението на цената на тока, със сигурност може да се твърди,че между двете има пряка връзка, коментира "Монитор".

Увеличението на тока не е следствие от действия на този или онзи точно сега. Логично е да се попитаме къде са били всички сега протестиращи тогава, когато са е вземало всяко едно от решенията за договорите с американските ТЕЦ-ове, за цените на ВЕИ-тата и за какво ли още не. Защото за голямата част от тях всички тези неща са били ясни, че ще се случат. Протестите днес са доста позакъснели. И ако протестиращите искат да докажат, че го правят в името на народа, нека като влязат в парламента, не допускат повече недалновидни решения.

Последните данни на финансовото министерство за изпълнението на държавния бюджет към края на август носят само лоши новини, съобщава "Сега". Минусът в държавната хазна вече възлиза на 1,276 млрд. лв. Това е с 1,06 млрд. лв. повече спрямо дефицита по консолидираната фискална програма, отчетен в края на август 2013 г. Основен принос за дефицита имат замразеното финансиране по две оперативни програми и фрапиращо изоставащите приходи, което едва ли ще бъде наваксано до края на годината. Към края на август постъпленията в хазната - и по линия на националния бюджет, и по линия на ЕС, възлизат на 19,2 млрд. лв. Това е едва с 219 млн. повече от събраното за същия период на миналата година при заложен годишен ръст от 2,1 млрд. лв. За да изпълнят плана, за 4 месеца приходните агенции трябва да реализират 1,9 млрд. лв. ръст в събираемостта.

"Внимателно с цените на тока", коментира "24 часа". Странни са решенията на регулатора за цената на тока със задна дата, при това взети извън обичайния срок. Защото обявяването на поскъпването в деня, в който то вече е трябвало да влезе в сила,буди съмнения какво точно се е случило на заседанието на ДКЕВР. И може да бъде повод новите цени да бъдат аткувани в съда и евентуално отменени. Което пък ще доведе до тотален хаос какво и колко трябва да платят всички българи. И да не се окаже в един момент, че увеличението е станало заради интересите на енергийните фирми, а не в името на стабилността на целия сектор.

Все повече хора ще търсят убежище по света. Ние трябва да носим обща отговорност за тях, отбелязва в интервю за "Труд" Борис Чеширков, говорител на Върховния комисариат на бежанците към ООН в България. Той посочва, че страната ни предоставя ефективна закрила на бежанците.

Капацитетът на държавата е много подобрен, персоналът е по-подготвен, числеността му - увеличена. Регистрацията се извършва по-бързо, процедурата за бежански статут също. Криза с бежанците в България няма, заявяваЧеширков. Вече по-малко хора пресичат границата.

"Формирането на правителство е следствие от изборните резултати, но и от политическата култура на парламентарно представените партии. До нови предсрочни избори наистина може да се стигне много бързо, ако всеки един не прояви отговорност и се повтори онзи срамен момент от миналата година, когато една партия не осъзна причините за политическата си изолация и реши да саботира работата на парламента. Ако и утре се намерят последователи на тактиката влез-излез", то ние сме обречени на избори до дупка най-лошият сценарий за страната", отбелязва в интервю за "Стандарт нюз" Атанас Мерджанов, говорител на НС на БСП и водач на листата на "БСП лява България" в Ямбол.

(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase