Снимка: архив, Ройтерс

До 30 хил. евро може да стигне цената на дете в Гърция при трафик на бебета, каза Камелия Димитрова от Центъра за изследване на демокрацията пред БНТ.

По думите й „бизнес моделът“ се развива в различни части на страната - първоначално в районите около Варна, а след това и на други места.

Още по темата
Тя обясни и схемата - бременни жени, най-вече с много нисък социален статус, раждат в Гърция, след това грък припознава детето, а родилката се връща у нас. След известно време тя отново предприема пътуване до южната ни съседка и се отказва изцяло от своите родителски права.

Наскоро в Гърция беше арестувано българско семейство, направило опит да продаде детето си за 8 хиляди евро. Според полицията това не е единичен случай, а е разбита цяла нелегална мрежа за продажба на български бебета в Гърция.

Според Камелия Димитрова вероятно причината това да става там, са известни пропуски в законодателството, като например, че има срок от половин година едно дете да бъде регистрирано като новородено.

„По отношение на всички форми на трафик винаги има институции, които в някакъв етап на реализация на сделката би следвало да си затворят очите“, коментира тя.

Димитрова уточни, че статистиката за трафик на бебета е само по отношение на идентифицираните жертви, които са много малка част от цялостното явление трафик на хора.

Данните са за между 6 и 12 такива случая на година, подчерта тя. Според нея първите случаи на трафик на бебета са идентифицирани около 2005-2006 година.

По думите й трафик на бебета има не само в Гърция, но и в Китай, Боливия, Испания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase