Цветозар Томов. Снимка: архив, Булфото

"Социолог съм, затова не вярвам на изследвания", казва в интервю за "24 часа" Цветозар Томов, говорител на ЦИК. Според него изследванията са моментна снимка на реалността. Томов твърди, че не е въпрос на доверие в тях, а на оценка и анализ. Той се надява на предстоящите избори преференциалният вот да е по-висок в сравнение с евроизборите. "В разяснителната кампания на ЦИК това е един от централните сюжети. В методическите инструкции до сиковете и риковете специално обръщаме внимание на броенето на преференции, защото имаше грешки и пропуски на евроизборите. В крайна сметка това е едно ново демократично право на българския избирател и колкото повече хора го използват, толкова по-добре за демократичността на вота", обяснява Томов.

"Нужно е правителство, което да работи спокойно. Но това не изключва възможността за коалиция. В такъв формат най-приемлив партньор за нас са реформаторите", заявява в интервю за "Преса" Томислав Дончев, евродепутат от ГЕРБ. Според него най-големият урок за политиците е, че математическото сглобяване, при което се получава достатъчен брой гласове, невинаги означава стабилност. Дончев посочва, че от гледна точка на общата нестабилност в страната е много лошо, когато тя се допълва с  вътрешна нестабилност в самите партийни структури.

 "Играта се промени, сменете и правилата", коментира "Монитор". Възможността за преференциално гласуване разнообрази предизборната кампания. В рамките на агитацията "блеснаха" отделни кандидат-депутати, които шумно изтъкват какво са постигнали досега и поемат персонални ангажименти към народа с обещанието да ги изпълнят. За да привлекат колкото се може повече гласове, наредените на опашката в листите ни облъчват от всеки ъгъл с рекламни материали. Плакатите, брошурите и огромните билбордове никак не са евтино удоволствие. Ако една част от парите идват от собствения им джоб, то друга минава по  линия на даренията. Остава само да се надяваме, че кандидатите не са поели някакви тайни ангажименти към определени спонсори, които впоследствие да доведат до вълна от лобистки закони, пише изданието.

 Вноската за пенсия да се увеличи с 1% от 1 януари 2015 г. Това предвиждат предложения за промени, свързани с приходите в осигурителната система. Те са подготвени от консултативния съвет по пенсионната реформа, според информация в "Преса". В тях е записано удвояване от същата дата и на вноската за фонд "Безработица", която сега е 1%.

"Несправедливостта ще взриви Европа", е публикация в "Сега", източник - "Дойче веле". Евросъюзът се разпада на богат Север и беден Юг, предупреди Еврокомисията още миналата година. Въпреки кризата държавите от Северна Европа запазват стабилните си икономики, докато в Южна Европа доминират безработицата и безперспективността. Но този континентален разлом се наблюдава не само в икономиката. Както показва едно изследване на голямата германска фондация "Бертелсман", публикувано наскоро, в двете географски части на континента и справедливостта е "разпределена" много неравномерно. Според "Индекса на справедливост", който измерват експертите, най-справедливите  общества са изградени в Швеция, Финландия, Дания и Нидерландия, докато най-голяма несправедливост цари в България, Румъния и Гърция. Проучването на фондацията "Бертелсман" за справедливостта (и несправедливостта) в Европа е много тревожен сигнал, на който политиците са длъжни да обърнат внимание. В противен случай Евросъюзът наистина може да се разпадне точно по този разлом.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase