Снимка: Dnes.bg

Българското културно министерство няма пари, за да пази музеите в страната. Това призна служебният министър на културата Мартин Иванов. Той посети Калофер, след като крадци задигнаха ценни експонати от къщата-музей “Христо Ботев”. Те са на брата на поета Христо Ботев – генерал Кирил Ботев.

От експозицията липсват сабя, орден “Свети Александър”, настолен часовник, запалка и броеница. Въпреки сигнално-охранителната система крадците са успели да влязат в музея и да задигнат ценните вещи.

„Никакви действия от страна на сота, така че музеят е поставен в невъзможност да реши този проблем, последния вариант е да направим дежурства и да спим до експонатите си”, каза пред Dnes.bg Ася Николова – уредник на къщата-музей „Христо Ботев”.

Националният музей на Ботев в Калофер е обиран неколкократно. Преди години крадци отмъкнаха картини от експозицията.

„Другото, което можем да направим, е да се поставят камери и жива охрана, но това са все неща, които ние от министерството на културата не можем да си позволим с нашия обидно нисък бюджет”, заяви в Калофер културният министър Мартин Иванов.

Работата по разкриване на авторите на престъплението продължават служители на полицията.

„Работи се по случая, всичко е стиковано с наблюдаващия прокурор, който води делото”, заяви директорът на местната полиция Николай Симеонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase