Снимка: архив Булфото

Шофирането с превишена и несъобразена скорост е основна причина за тежките катастрофи в България. Това беше отчетено по време на заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността по пътищата, чийто председател е вътрешният министър Йордан Бакалов, съобщиха от МВР.

Още по темата
По време на форума беше представена статистика, според която инцидентите с пешеходци са най-много през октомври, ноември и декември. Комисията реши, че октомври тази година ще бъде обявен за месец на „пешеходната безопасност”.

Участниците в заседанието застанаха зад инициатива за установяване на опасностите по маршрута на първокласниците от дома до училище и обратно. Ще се следи и за спазване на правилата за движение около детските градини и училищата.

До края на годината освен кампанията „Запази пешеходец”, предстои и друга - „Зима”. Ще има засилен контрол по пътищата и около студентския празник, Коледните и Новогодишни празници. На 16 ноември пък и България ще отбележи Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия.

По време на заседанието беше припомнена и черната статистика за произшествията на пътя у нас от началото на годината. Според нея през първите 8 месеца на 2014 г. по пътищата на страната са станали 4 479 тежки пътно-транспортни произшествия, загинали са 413 и са ранени 5 525 души.

1387 от тях са получили тежки увреждания. В сравнение със същия период на миналата година тежките пътно-транспортни произшествия са със 119 по-малко, а загиналите - с 41 повече. Броят на ранените е намалял с 287. През август е регистриран най-ниският брой загинали през последните 50 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase