Президентът разгледа новите компютърни кабинети. Снимка: БТА

Образованието на децата е било и ще бъде осъзната ценност за целия народ, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на новата учебна година в Природо-математическата гимназия „Акад. Сергей Корольов" в Благоевград.

Президентът е завършил гимназията с отличие през 1982 г., когато заема и първо място на национално състезание по програмиране.

Държавният глава бе топло посрещнат от директорката Татяна Ядкова, от учителите и учениците. Той сърдечно прегърна и свои учители, дошли на тържеството по случай първия учебен ден, предаде БТА.

Сред учителите ветерани бе и майката на президента Славка Плевнелиева, която е учителка по математика.

По традиция българският народ отново пристъпва към прага на своето училище, каза в приветствието си президентът след тържествения водосвет, отслужен от Неврокопския митрополит Серафим.

Мъртва е безкнижната душа - такъв завет ни е оставил Свети Константин Кирил Философ преди повече от 1150 години, припомни Росен Плевнелиев.

"Личният успех е важен и аз го пожелавам на всеки един от вас, но не по-малко важен е и колективният успех, колективното усилие, общият успех на всички българи - да си подредим държавата, да модернизираме, да просперираме, да живеем достойно като добри хора заедно", посочи държавният глава.

Президентът Росен Плевнелиев връчи на ученика от Випуск 2014 Ивайло Димитров национална диплома номер 1 – най-престижната награда на Министерството на образованието и науката. Младежът е участник с престижни класирания в три международни олимпиади в Япония, САЩ и Индия.

След първия училищен звънец държавният глава разгледа училището, влезе и в новите компютърни кабинети. По-късно Плевнелиев разговаря с ръководството и учителите от гимназията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase