Снимка: архив Ройтерс

Районната прокуратура в Ловеч обяви, че има данни за престъпление в убийството на ягуара Алонсо. Затова обвинението е образувало досъдебно производство по случая с избягалия хищник, съобщи БТА.

Още по темата
Както Dnes.bg писа, ягуарът Алонсо избяга от зоологическата градина в Ловеч в началото на август. Няколко часа по-късно той беше застрелян от ловджия след кратко издирване в околностите на града.

Проверка на екоминистерството показа, че преследвачите му дори не са опитали да го упоят.

Трагичната история на ягуара се превърна в една от най-обсъжданите теми в социалните мрежи и дори влезе в международните новини.

В края на август от общината в Ловеч обявиха, че са наказали директора на зоопарка д-р Феодор Вацов и пазача, изпуснал Алонсо. Вацов получи забележка, а служителят - последно предупреждение за уволнение. "Много мислехме дали да не го уволним дисциплинарно, но това е един от най-стриктните работници в зоопарка. Съобразявайки се и с това, че е млад човек, решихме да му дадем още един шанс“, обясни тогава зам.-кметът на Ловеч Пламен Петков.

От прокуратурата в Ловеч днес съобщиха, че образуваното досъдебно производство е срещу неизвестен извършител. Проверката, която трябваше да установи дали са били законосъобразни действията на хората, ангажирани с издирването и залавянето на Алонсо, е приключила.

Преди дни зам.-кметът на Ловеч Пламен Петков разясни, че пушките за упояванe, които има зоопаркът, са с обсег на действие 30-40 метра. В момента се разглеждат оферти за закупуване на нова с обхват 100 метра.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase