Снимка: Dnes. bg

Майки на деца аутисти от Пловдив протестираха пред дирекция „Социално подпомагане” в града. Причината е, че 22 деца с увреждания са лишени от годишната помощ за балнеолечение и рехабилитация.

Недоволните родители внесоха в дирекция жалби срещу отказа да им бъде изплатена социалната добавка. 22 деца аутисти заминават през лятото на лагер, където им се прилага климато- и балнеолечение.

„Досега всяка година сме получавали еднократно социална помощ за подобна рехабилитация, но тази година получихме отказ да ни бъдат изплатени парите”, заяви пред Dnes.bg Елена Кърпарова, която е майка на дете аутист.

Сумата, от която е лишено всяко дете, средно е около 300 лева.

„Майките нямат касов бон към разходните документи, а хотела, който са посетили, няма в дейността си балнеолечение”, твърди заместник-директорът на „Социално подпомагане” - Пловдив Донка Аргирова.

Родителите на децата разполагат с документи, че са платили по банков път сумата за престоя, към който по закон не се прилага касов бон.

Още повече са били на място, което посещават всяка година и за което друг път са получавали полагащата им се помощ.

Те ще обжалват отказите за социалната добавка пред по-горна инстанция.

Майките протестират и срещу промените в законодателните промени, които лишават децата с увреждания от подобни помощи от следващата година, ако не се лекуват в санаториум.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase