Снимка: архив, Ройтерс

Агресията в училище се очертава като основен проблем пред децата и родителите през последните години. Това каза Адриана Иванова от сдружението "Заедно в Европа", която представи в Пазарджик резултати от проект, свързан с подкрепа за деца в риск.

Според екипа на сдружението все още българските семейства предпочитат сами да решават подобни проблеми, вместо да потърсят помощ от педагогическите съветници или от психолог.

В последните няколко години проблемът в училищата излиза на повърхността, посочи Иванова, цитирана от БТА.

Тя отбеляза, че училищните ръководства са предпочитали именно проблемите с агресията да бъдат тема на беседи с учениците от страна на психолозите от сдружението. Общо 60 беседи са се състояли в местните училища, като са обхванати и теми за половата култура, ХИВ/СПИН и употребата на наркотици от младите хора.

Клиничният психолог Магдалена Банчева добави, че при беседите пред учениците са представени и видеолектории за последствията от употребата на наркотици. По думите й децата са добре запознати с видовете наркотици, но не и с уврежданията, които могат да причинят.

Тя отбеляза още, че намалява възрастта на учениците, които пушат марихуана, и вече има случаи, при които 13-годишни деца са употребили този вид наркотик. Според Банчева най-често младежите употребяват марихуана и амфетамини и като причина за това посочи, че те могат да се набавят относително лесно и на не много висока цена.

В рамките на проекта са създадени кабинет за психологическа помощ, гореща телефонна линия и интернет форум. Телефонната линия ще продължи да съществува, а екипът на сдружението ще доразвива дейностите и след приключването на проекта, уточни Адриана Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase