Снимка: архив, БулФото

Кабинетът на Борисов от 2009-2013 г. ще бъде на челни места в листите на ГЕРБ, смята политологът Димитър Ганев. Днес от партията ще обявят водачите на листите си за предсрочните избори на 5 октомври.

Според Ганев предизвикателството пред Реформаторския блок е, че те трябва да говорят на две групи хора и това по думите му е сложен политически танц.

Още по темата
„Едната част от техния електорат истински ненавижда ГЕРБ и всичко това, което сме свикнали да наблюдаваме от тяхното управление. Има, ако щете, интелектуална непоносимост към определени лица в ръководството на партията. Друга група от Реформаторите пък биха преглътнали това и биха били съгласни на сътрудничество с ГЕРБ само и само да бъдат в управлението“, обясни той пред БНР.

Според политолога именно тези две групи ръководството на Реформаторския блок трябва да удържи до изборите.

За ситуацията в БСП той каза, че на парламентарни избори водачите на листи са "почти бетонирани", защото всеки глас без преференция се смята за глас за тях.

БСП очаква между 50 и 60 места в парламента, което означава още максимум един човек от листа, освен водача, което прави разместването трудно, допълни той.

По думите му партията се наблюдава с особен интерес, тъй като разломът между централното ръководство и местните структури в последните месеци беше взел много сериозни размери.

„Това, което виждаме във водачите на листи на БСП, е запазване на баланса и възпроизводство на статуквото от времето на г-н Сергей Станишев. Революция в листите няма. Това 20-процентово обновление, за което говорят, по-скоро можем да го наречем козметично. Също така наблюдаваме разместване на кадри, които сме свикнали да наблюдаваме в определени региони“, коментира Димитър Ганев.

Според него от лидера Михаил Миков се е искало да удържи партията и именно това се цели до голяма степен с тези баланси и това възпроизводство.

Според Димитър Ганев на този етап са несериозни прогнозите колко ще са партиите в парламента и каква ще е разликата между първия и втория, защото ситуацията е изключително динамична.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase