Снимка: архив Булфото

43% от българите искат КТБ да бъде оздравена от акционерите си, а 19% са за фалит на банката. Това става ясно от национално представително проучване на агенция „Галъп Интернешънъл“, проведено в периода 1-6 август.

Според данните на агенцията 33% от българите предпочитат да използват услугите на българските банки. Едва 18% пък изразяват желание да поверят доходите си на чуждестранни банки.

По данните на агенция Галъп доверието в банковата система е 27%, докато недоверието е 53%. Въпреки това едва 5% от анкетираните заявяват, че биха преместили парите си в друга банка.

Що се отнася до кризата с КТБ, всеки втори българин смята, че банката е жертва на политическа атака. С тази позиция не са съгласни едва 16% от анкетираните, което пък говори, че мнозинството не виждат проблема като финансово-икономически. От друга страна обаче, тази доминираща в общественото съзнание нагласа говори за волунтаризъм на властите. Оттук следват и повишени опасения от риск за фалит на други банки – 37% споделят такъв риск, а на обратното становище са 29%.

Независимо от високите нива на тревожност на масовото съзнание във връзка със състоянието на банковата система и действията на БНБ, все още доминира изчаквателната позиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase