Снимка: Reuters

Днес започва двуседмичният Богородичен пост. С него православните християни се подготвят за отпразнуването на Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, чествани съответно на 6-ти и 15-ти август.

По строгост Богородичният пост се нарежда на второ място след Великия (Великденския) пост. Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. Тогава се консумира сурова храна.

На празника Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, както е и тази година, също се консумира риба. Във вторник и четвъртък се разрешава термичната обработка на храната, но без мазнина, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино.

В столицата ще бъдат отслужени последованията на Богородичния молебен канон (предвидени да се изпълняват според църковнобогослужебния устав в края на делничните вечерни през Богородичния пост).

Вечерните богослужения ще бъдат предстоявани от Негово Преосвещенство Браницки Епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея в богослужбите ще вземат участие столични свещеници.
Вечерта се отслужва Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица. През първите дни на поста Молебният канон се отслужва във всички храмове на Българската православна църква на 3 и 4 август.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase