Снимка: Архив, Булфото

"Кворум възможен и без ГЕРБ", отбелязва "Труд". Дори и депутатите на Бойко Борисов да не влязат в пленарна зала, в понеделник парламентът ще може да събере кворум за актуализацията на бюджета на здравната каса и на държавата. Това ще бъде възможно, тъй като вчера БСП, ДПС и независимите депутати дадоха заявка, че ще се регистрират. Те са общо 124 души, а за кворум са необходими 121. Без ГЕРБ обаче актуализацията на държавния бюджет няма да мине, тъй като БСП са твърдо "против".

"Този парламент не разбра кой всъщност управлява", коментира в "Труд" политологът Антоний Гълъбов. 42-рото народно събрание ще остане в политическата ни история като най-кратко действалия орган на законодателна власт. То постави много антирекорди, но по-важното е, че успя да обозначи нова фаза в кризата на политическата легитимност.

Този мандат бе провален. Организираният опит за окупиране на държавата не успя. Но опитите ще продължат, а политическата криза, прераснала в обща криза на държавността, показва че контролните и регулаторните механизми не функционират. Управлението се провали заради ненаситността и некомпетентността на своите поръчители, а не поради ефективното противодействие на институциите, охраняващи върховенството на закона.

"Време разделно в политиката", коментира "Стандарт". Дошло евреме разделно, изрече истината лидерът на ДПС Лютви Местан с фин усет за устрелването на подборно заспали или нехайни съвести на избраници.

Отдадени на поредната си емоция, и политиците не чуха продължението: време за разделяне на и за отговорността. Колкото и да им е неприятно и на БСП, и на ГЕРБ, оказа се, че държавническо поведение и визия за бъдещето имат не толкова те, колкото партията, която наричат "задкулисна". Открай време у нас партиите гледат двуяко на ДПС. Възползват се в зала от гласовете на Движението, но гузно премълчават партньорството си с него.

Само че за последната година ДПС окончателно доказа, че на тази практика е сложен край. ДПС надрасна печатите, които му слагаха през годините - "етническа партия", "обръчи от фирми", "преяждане с власт". Превърна се в политическата сила, която за ужас на останалите, задава дневния ред. Ако в понеделник в пленарната зала за бюджета наистина влязат само депутатите на Местан, то ДПС ще е засрамило останалите партии и по още два показателя - патриотизъм и държавническо поведение.

"БСП и властта", коментира "Дума". БСП все още не е осъзналаи поради това не е и решила проблема за властта. Тя обикновено влиза с много компромиси в управлението на държавата, без да знае тяхната цена, но после я плаща твърде скъпо. От всички български партии БСП има най-дълъг стаж във властта. Това, вместо да я окуражава и подтиква, й създава комплекси, от които тя още не е в състояние да се освободи.

Проблемът за властта е свързан с проблема за "съюзника" и коалиционния партньор. По този проблем се говори най-малко. БСП никога не бива да се отказва от властта само защото възможният коалиционен партньор би навредил на репутацията й. Когато имаш принципен политически противник, който е достатъчно силен и властен, си длъжен да не се колебаеш и да приемаш отговорността за управлението на държавата.

Затягането на условията за пенсиониране през 2013 г. не е оказало съществен ефект за осигурителната система, съобщава "Сега". Въпреки увеличението на възрастта и стажа, необходими за излизане в пенсия, с по 4 месеца, средната възраст на новите пенсионери не е помръднала спрямо 2012 г. Това показват данни на НОИ. Във финансово изражение 4-те месеца в повече към условиятадават незначителен отдих на държавната хазна, която покрива 52,5% от бюджета на общественото осигуряване. Благодарение на повишаването на пенсионната възраст НОИ е спестил 72 млн. лв. от планираните разходи.

"Извинявайте, как се интегрират 10 000 нелегални имигранти?", коментира "Сега". Държавната агенция за бежанците взеха модела на някои западни държави за интеграция на нелегалните имигранти и написаха стратегия до 2020 г.

Моделът на стратегията е копиран от холандската система за интеграция на бежанците. Защо и кой е решил да я копира точно нея, след като България не е Холандия, не е ясно. Затова въпросът е ще проработи ли този модел на българска почва и готова ли е държавата да го прилага така, както е записано на хартия. Защото дори в Холандия, която има доста солиден опит с нелегалните имигранти, този модел има сериозни проблеми. Въпреки че вече по всичко личи, че новата стратегия ще претърпи пълно фиаско, България вероятно ще се сблъска и с друг проблем - новия Национален съвет за миграция и интеграция, който ще се създаде към социалното министерство. Създаването на структурата още се бави, не е ясно какви специалисти ще влязат в нея.

(БТА) 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase