АЕЦ "Козлодуй". Снимка: архив, БулФото

Следващото правителство ще одобрява договора с „Уестингхаус“ за строителство на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“, уточняват от правителствената информационна служба.

Съобщението на кабинета в оставка е във връзка с публикации и коментари в медиите, според които на специална среща в Българския енергиен холдинг ще бъде подписано споразумението между американската компания и представители от атомната централа.

Още по темата
На последното си заседание вчера правителството в оставка е приело решение, с което одобрява доклада на енергийния министър Драгомир Стойнев във връзка със сключване на акционерно споразумение между „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД и „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС.

Акционерното споразумение влиза в сила след одобряване окончателно от следващото правителство, в това число на Споразумението за финансов модел и на Договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство по съответния надлежен ред.

Подготовката на последните два документа все още не е стартирала, уточняват от правителствения пресцентър.

Изпълнителният директор АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов също отрече да има подписан договор с „Уестингхаус” за новия блок.

Преди два дни шефът на американската компания Дани Родерик се срещна с премиера Пламен Орешарски. По време на разговорите той е изразил опасения от забавяне на проекта за строителството на седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Според Родерик е важно да се работи по енергийната политика и енергийната сигурност независимо от политическия цикъл.

Впоследствие той поясни, че тепърва предстои представянето на проекта на американската компания за седми блок в ядрената ни централа пред Народното събрание.

По думите на Родерик постигнатите договорки досега не обвързват с нищо България, защото е нужна още около една година за задълбочен анализ, преди да бъде изготвено крайното предложение, в което да бъдат включени цените – за изграждането и на произведената енергия.

Вече е ясна първоначалната цена на новата ядрена мощност – около 5 млрд. долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase