Снимка: Булфото

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров разпореди на директорите на ГД „Охранителна полиция“, СДВР и областните дирекции да засилят контролната дейност по пътищата в страната, съобщават от МВР.

Активната контролна дейност цели по-добра ефективност при превенция на пътните инциденти и е насочена към безопасността на всички участници в движението, отчитат от вътрешното министерство.

Още по темата
В указанията на Светлозар Лазаров до директорите на ГД „Охранителна полиция“, СДВР и областните дирекции на МВР е разпоредено:

Да се определят места за контрол по автомагистрали, главни пътища І-ви и ІІ-ри клас, като бъдат предвидени активно присъствие на полицаи и да се извърши завишен контрол по основните направления за движение извън населените места в периода от 16.00 до 21.00 часа ежедневно.

Да се създаде организация за значително увеличаване на контролната дейност спрямо нарушителите на правилата за движение по пътищата, като при осъществяване на контрол да се извършва пълна и обстойна проверка както на водача, така и на техническото състояние на моторното превозно средство.

Освен това от МВР отчитат, че приоритетно ще се насочат полицейски сили за осигуряване на нормалното придвижване на гражданите по основната пътна мрежа.

На проблемни точки от пътната мрежа (пътни възли, кръстовища и пътни отсечки) ще се организира регулиране и подпомагане на движението, като при необходимост ще се привличат и допълнителни полицейски наряди, особено в дните и часовете с усилен трафик.

При проверките органите на реда ще проверяват и за ползването на обезопасителни колани, управление след употреба на алкохол, наркотични и упойващи вещества, управление от неправоспособни водачи, техническа изправност на автомобилите, валидно сключена задължителна застраховка “Гражданска отговорност”, преминат периодичен технически преглед, неплатени глоби и др.

Ежеседмично в дните петък и събота от 22.00 часа до 1.00 часа ще се планират специализирани полицейски операции, като се извършва контрол на всички преминаващи моторни превозни средства и се акцентира на местата в близост до питейни и увеселителни заведения в района, отчитат от МВР.

Мерки ще бъдат предприети и за изпълнението на правилата от страна на пешеходците -  ще се следи за пресичане извън определените за това места, неспазване на светлинните сигнали на светофарните уредби и др., както и неосигуряване на предимство на пешеходците от страна на водачите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase