Снимка: архив, БулФото

Близо 80% от пенсионерите с банкови сметки в КТБ и “Креди Агрикол България” са изявили желание за промяна на банката, в която им се изплаща пенсията, съобщиха от НОИ.

Още по темата
Институтът отчита, че 6000 души получават пенсиите си в двете банки.

До 2 юли са подадени и обработени 3 672 заявления за смяна на платеца на пенсията. Значителен брой пенсионери са звънели по телефоните в НОИ, но част от тях не са си сменили сметките, тъй като са очаквали двете банки да бъдат отворени на 21 юли 2014 г.

НОИ продължава да приема заявления за промяна на платеца.

Повод за обявяване на данните е интервю на омбудсмана Константин Пенчев, който заяви, че НОИ и различни предприятия продължават да превеждат пенсии и заплати по сметки в КТБ. Той обяви, че над 6000 пенсионери в момента не могат да получат пенсиите си и обвини НОИ в "безхаберие и мързел".

От НОИ обаче се защитиха, че са действали адекватно по казуса с изплащаните пенсии по сметки в двете финансови институции и заявяват, че са реагирали незабавно след решението на БНБ от 20 юни 2014 г. КТБ да бъде поставена под специален надзор.

От института посочват, че своевременно са информирали лицата, получаващи пенсиите и обезщетенията си в двете банки за възможността средствата да се превеждат чрез друга банка или чрез пощенска станция.

„Критиките на омбудсмана са неоснователни и не кореспондират с обективната истина. Те въвеждат в заблуждение обществеността и уронват престижа и доверието в една социално-отговорна институция, каквато е Националният осигурителен институт“, се казва в съобщението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase