Снимка: архив, БулФото

От това правителство и от този парламент трудно може да се очаква нещо, коментира политическата ситуация програмният директор на Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов пред БНР.

По думите му правителството така или иначе ще подаде оставка, но притеснява тази липса на минимално разбирателство на политическите сили.

Още по темата
„Това, което трябваше да направят, е да осигурят един минимален управленски комфорт на идващото служебно правителство“, смята Смилов.

По думите му сега цялата драма е в това кой да актуализира бюджета.

„Социалистите правят тази калкулация, че ако те направят една реална актуализация на бюджета, това ще е един вид политическо признание, че плановете им са се провалили и че това, което са задали като финансова рамка на страната, не издържа, затова отлагат този процес. Това са политически калкулации, които нямат кой знае какво значение“, посочи той.

Според Смилов в част от политическите сили се налага гледището да няма специален закон за преструктурирането на КТБ.

„Стори ми се, че БНБ направи една чисто тактическа грешка с решението да изнесе идеята за специален закон много бързо. Създаде се впечатление, че по този начин се търси друг ефект – не толкова решение на конкретния проблем с КТБ, а по-скоро с приемането на един такъв закон да се прикрият евентуално нарушения“, коментира програмният директор на Центъра за либерални стратегии.

Според него можем да опишем изминалата година като годината, в която „скритото проговори“.

Толкова много досега скрити връзки излязоха наяве, че като че ли останахме с впечатление, че повече е  било скритото, отколкото стандартното, коментира той.

По думите му не може да се каже, че всичко е започнало от май месец миналата година и явно става въпрос за натрупвания и връзки, които са изграждани с години.

„Струва ми се, че няма да е лесно да се справим с тези последици. Ще трябва доста сериозно оздравяване на цялата политическа система в страната“, каза Смилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase