Снимка: Архив, Булфото

"БСП да спре да чувства вина и да реализира потенциала си. Нямам противници! Мая, Мишо, Янаки и Корнелия са хора с опит, с които всяка партия може да се гордее!", призовава Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката и кандидат за лидер на БСП, в интервю за 24 часа.

"БСП организира прощална атака срещу медиите", съобщава на първа страница "Сега". Дни преди края на 42-рия парламент БСП изненадващо предложи да се въведе още по-строг контрол върху медиите по време на предизборната кампания.

Медиите ще бъдат длъжни да пазят доброто име на кандидат-депутатите, а специален орган ще следи за тяхното съдържание. На Централната избирателна комисия е отредена ролята на цензор, като за нарушенията са предвидени сурови глоби. Това се разбира от промени в Изборния кодекс, внесени от Мая Манолова, Стефан Данаилов и Мартин Захариев. Проектозаконът въвежда понятието "редакционна отговорност", която ще се носи за нередности в съдържанието на медийните материали. Вменява се задължението медиите да "не допускат накърняване на правата и доброто име на другиго, призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността".

Изрично се подчертава,че отговорност не се носи, ако се цитира дословно документ или каквато и да е информация, получена "по официален ред". Не е ясно какво се има предвид под "официален ред", нито под "накърняване на правата на другиго".

Масова чистка на кадри на БСП се извършва в Министерството на земеделието, пише "Дума". Само в рамките на вчерашния ден са били уволнени двама представители на левицата, членове на Младежкото обединение на БСП. От седмица насам в немилост е и медийният съветник на земеделския министър Димитър Греков Еньо Зяпков. Според запознати чистката няма да спре и другата седмицаи ще продължи.

"От два месеца ДПС прави и невъзможното да задържи максимално дълго правителството на власт. В това време се прокарват спешни назначения, уволняват се неудобни хора, спират се правомощия, конкурси за работа и т.н. Дава се бърза писта за проекти за милиони левове. Бърза се да се завършат договори и да се подновят други. Всички, които откажат да бъдат част от подмяната, се премахват с активното участие на високопоставени представители от правителството", написа във фейсбук Зяпков.

"Срам за човечеството", пише на пясъчната скулптура, направена от индийския творец Сударсан Патниак в памет на загиналите 298 души на борда на полет МН17, това е текстът под снимката на творбата, която "Труд" публикува на първа страница.

Сваленият малайзийскси "Боинг" изправя света срещу Русия. Предварителните резултати от разследването на американското разузнаване показали, че той е свален от проруските бунтовници, информира Си Ен Ен, позовавайки се на чиновник от разузнаването.

Украинските власти не са имали достатъчно средства в района на катастрофата, за да свалят самолета, смятат американските експерти. По-късно в Съвета за сигурност на ООН американският посланик в световната организация Саманта Пауър заяви, че катастрофиралият самолет на Малайзийските авиолинии "най-вероятно е свален" от ракета земя-въздух, изстреляна от територията, контролирана от сепаратистите в Източна Украйна.

Съветът за сигурност на ООН се събра спешно вчера сутринта по искане на Лондон заради трагедията с малайзийския самолет, допълва "24 часа". Очеркът на вестника за случилото се е озаглавен: "Сваленият самолет - нов 11 септември". Президентът Обама нарече катастрофата "ужасна трагедия". "Светът наблюдава", предупреди той. Хилари Клинтън бе по-остра и директно обвини руските сепаратисти. "Ако вината е на Русия, Европа трябва да има водеща реакция и да реагира гневно", каза тя.

От ръководството на ЕС изразиха съболезнования, но внимаваха с оценките. Ангела Меркел възкликна: "Не смятах, че някога ще видя нещо подобно". Тя призова за спешно примирие в Източна Украйна и независимо разследване.

Германският канцлер каза, че боингът очевидно е свален от ракета, но не посочи чия. В Киев нарекоха позицията и "мека".

Взривеният Боинг срива руската икономика, след обявените ден по-рано нови амерекански санкции, е водещата новина на "Преса". Експерти предупреждават за задаваща се глобална финансова криза и призоваха зависимите на 100 процента от руски газ страни да си подготвят план "Б".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase