Снимка: архив, Булфото

Проблемът в здравеопазването е липсващата реформа – разговорите за недостатъчно средства за болниците сега повтарят ситуацията от лятото на миналата година, заяви в ефира на Нова телевизия председателят на здравната комисия в парламента Нигяр Джафер.

Тя посочи, че сега средномесечно на болниците се плаща повече, но отново се стига до недостиг на средства заради липсата на промени. Според нея отговорността е на всички в системата.

Бившият здравен министър Десислава Атанасова, която също участваше в дискусията, обаче беше категорична, че отговорността е на сегашния здравен министър Таня Андреева, която не е предприела никакви мерки за промяна.

2 млн. души са българите, които не плащат здравни осигуровки и нищо не е било предприето в посока за намаляването на техния брой, посочи още Атанасова. Тя допълни, че от ГЕРБ са предлагали мерки да се подобри събираемостта на здравните осигуровки, като едната от тях е увеличаване на броя на платените вноски, които позволяват на пациентите, загубили правата си, да се върнат в системата.

Още по темата
Припомняме, че правата на пациентите се връщат при заплащане на всички вноски за последните 36 месеца. За един месец вноската за здравно осигуряване е минимум 16,80 лева.

Десислава Атанасова заяви още, че за една година системата е била лошо управлявана и примерите за това са Фонда за лечение на деца в чужбина и закриването на Националния център по наркомании.

Припомняме, че вчера Министерството на здравеопазването предложи да бъде отнето правото на глас на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина при разпределянето на средствата за лечение. Основният мотив на здравния министър за предложението е „гарантиране обективност и навременност на решенията" на Фонда.

От Обществения съвет обаче изразиха опасения, че с предлаганите промени на практика този орган се премахва и работата на фонда ще стане изключително непрозрачна, защото се „затваря устата“ на медиите и на организациите.

Бившият здравен министър каза още, че още при приемането на бюджета на НЗОК опозицията е предупредила, че парите не са достатъчно. Тя призна, че правителството на ГЕРБ е взело 1,4 млрд. лева от резерва на Касата, но тези пари са били използвани за плащане на пенсии. „Бюджетът на Касата е част от консолидирания бюджет на държавата”, обясни тя.

Според Нигяр Джафер обаче няма как да бъде проследено за какво са били похарчени парите от резерва на НЗОК. Тя се позова на думи на бившия зам.-министър на финансите в правителството на Бойко Борисов – Владислав Горанов, който е коментирал в парламента, че средствата са били похарчени за това, за което в момента е имало нужда.

„Може би и за инфраструктурни проекти”, предположи депутатът от ДПС.

Още новини от България вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase