Снимка: архив Булфото

Няма как сирените да ни предупреждават, че ще ни удари силна градушка. Това стана ясно от думите на старши комисар Васил Василев, който е зам.-директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Още по темата
„Системата за ранно предупреждение е изградена, за да може да сигнализира населението за събития, които са предвидими. При градушката в София събитията се развиха много бързо“. Това обяви Василев пред „Нова телевизия“. Коментарът му дойде след редица обвинения, че в България има скъпа техника за предупреждение, а не е била използвана, за да предотврати щетите от бурята във вторник.

„15 минути преди да падне самата градушка, няма как да се случи предупреждението. И специалистите казват че самото събитие се е формирало много бързо – за половин час. Няма как за половин час да се предвидят размерите“, каза още Василев.

Зам.-директорът на Пожарната обясни, че предназначението на сирените е да предупреждават за сериозни бедствия цели райони. „При положение, че целият град би бил застрашен, може да се случи. Но при градушката да падна в отделни квартали, а сирените да завият в целия град, няма как “,  беше категоричен още Василев.

Той обясни, че подобно действие би могло да има и обратен ефект и хората да се втурнат да пазят колите си и да се стигне до по-страшни последици. Зам.-шефът на Пожарната коментира и думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова, че ако е била предупредена по- рано, може би е щяла да може да реагира.

„Не си представям какво точно би могло да се направи, в София има над 900 000 автомобили, едва ли някой може да ги прибере или да покрие прозорците по някакъв начин“, каза Василев.

Той обясни и че досега не е била използвана системата за ранно предупреждение. „Не се е налагало да се известяват цели райони, че има бедствия. Това е добре, защото, ако е била използвана, значи бедствието е било много голямо“, обясни Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase