Снимка: Dnes.bg

Ситуацията за бюджета не е цветуща, но голяма част от оценките, според които трябва да се прави актуализация, са малко пресилени на този етап, смята Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

По думите му тези оценки, които вещаят фискален крах, са съвсем неоснователни.

Още по темата
Всяка година ИПИ прави алтернативен бюджет и експертно следи за изпълнението на държавните показатели.

Стайков заяви, че бюджетът има проблем и той е основно в приходната част, тъй като изпълнението на приходите сериозно се разминава от заложените прогнози.

По думите му това до голяма степен се дължи на нереалистични прогнози.

„От друга страна, вероятно става въпрос и за недобра работа на приходните администрации, което се наблюдава още от средата на миналата година“, коментира той пред БНР.

Стайков смята, че ако наистина е необходима актуализация, е по-добре тя да се направи от новото правителство. Според него проблемът с приходите може да се реши като разходите бъдат намалени, но за това е нужна политическа воля.

По отношение на дефицита в Здравната каса експертът напомни, че още миналата година се е очаквало той да е между 400-500 млн. лева.

„Хем вноските се увеличиха, хем има дефицит. Там има сериозен проблем - пробойни, откъдето изтичат средствата в бюджета, и те трябва да бъдат запушени. Чисто механичното покриване на този дефицит няма да реши проблема - догодина пак ще има дефицит“, посочи той.

Според него не са необходими по-строги регулаторни правомощия на БНБ, за което се обяви президентът Росен Плевнелиев.

По думите на икономиста и в момента БНБ има доста инструменти и е реагирала бързо и адекватно, когато се наложи.

„Що се отнася до наказанията, които се предлагат за оповестяване на грешна и невярна информация, те и в момента са в закона. Мисля, че в момента инструментите са напълно достатъчни. Всички останали институции - и прокуратура, и съдилища - също трябва да работят“, коментира Стайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase