Снимка: Булфото, архив

Възстановяването на тел. 150 ще доведе до объркване на системата на спешната помощ, каза в интервю за БТА и.д. директор на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Александър Златанов.

Вероятно от 1 септември работещите в ЦСМП ще преминат на 7-часов работен ден. Дежурствата ще останат 12-часови, но при изчисляване на работната заплата ще се има предвид по-малко необходими отработени часове, каза д-р Златанов. По думите му по индиректен начин ще се увеличи възнаграждението на всеки лекар с 15-20 процента.

В Центъра за спешна медицинска помощ той заварил криза.

"Кризата е по отношение на очаквания на медиците, най-вече в заплащането. Явно всички са очаквали, че за 1 месец ще има драстично или поне някакво увеличение на заплатите, което няма как да стане за 30 дни, просто заради процедури, които се спазват при увеличаване на работните заплати", заяви Златанов.

Към днешна дата има 4 новоназначени лекари и 2 медицински сестри. Има подадени документи на още толкова, които са в процедура по назначаване.

"Търся най-добрия вариант за модернизиране на работата по приемане и предаване на адресите за повиквания. Има изготвен план, има уговорки с националната система тел. 112. Целта е да прихванем сигнал от системата на тел. 112, а чрез компютър той да бъде предаден в санитарния автомобил. По този начин смятам, че ще се спести време, информацията ще бъде предавана коректно и процесът ще се проследява без да има субективизъм, казва още той.

Според него така ще се премахне ли възможността за човешка грешка при приемането и предаването на адреси.

Д-р Златанов твърди, че има постигнати положителни резултати по отношение на свеждането до минимум на времето, за което линейките достигат до пациентите.

"Изнесохме" две бази - в Студентски град и в кв. "Люлин". При подаден сигнал от тези райони, екипите имат техническата възможност да отидат 10-15 минути по-рано. Закъснява се, защото наистина наличните екипи са недостатъчни и се получава натрупване на адреси, при което чисто технически не е възможно 15 екипа да изпълнят едновременно 30 подадени адреса. Тогава се отсяват, отива се при безспорно спешните, а останалите адреси остават за изпълнение, когато се освободи екип. Наистина при това положение се получават забавяния", поянява Златанов.

Той засегна и темата за протестиращите лекари и техните искания.

"Протестиращите настояват и чукат на отворена врата, защото още със самото си идване тук, аз заявих, че във възможно първия момент, който вероятно ще бъде от 1 септември - 1 октомври, работещите ще преминат на 7-часов работен ден. Това, че не са преминали с години на такъв режим, е огромна грешка и е отнела доста привилегии и пари от работещите. Напълно изпълнимо е. В момента се извършва подготовка за преминаването към такъв намален работен ден. Консултирам реда, по който това да стане, така че да не се отрази и на графиците на работа. Дежурствата ще си останат 12-часови, но при изчисляване на работната заплата ще се има предвид по-малко необходими отработени часове. Проста сметка показва, че по индиректен начин ще се увеличи възнаграждението на всеки лекар с 15-20 процента", допълни шефът на Спешна помощ.

Златанов се обяви против възстановяването на тел. 150.

"Няма да бъде облекчение нито за пациентите, нито за работещите в "Спешна помощ". Едно подобряване на работата на тел.112 е напълно достатъчна. На този етап тел. 150 даже би объркало нещата, защото подозирам, че за един и същ адрес ще бъдат подавани сигнали и на двата телефона и ще се изпращат по две линейки на едно място.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase