Снимка: Архив Булфото

Д-р Здравко Георгиев, който бе обвинен в заразяване на деца със СПИН и прекара години в либийски затвор, днес се грижи за сирийски бежанци. Те са настанени в къщата на канадския милионер и филантроп Янк Бари в Банкя. Преди повече от година д-р Георгиев е бил поканен да участва в инициативата. Сега той се грижи за около 55 човека.

Лекарят разказва пред Нова телевизия, че ги посещава веднъж-два пъти седмично. Той не само се грижи за тях, а признава, че заедно се забавляват - играят футбол и пеят български песни. Също така други сътрудници от фондацията учат бежанците на български език.
 
„Историите на сирийските бежанци са много тъжни, много страшни”, казва д-р Георгиев. Той споделя, че им съчувства и че знае добре от личен опит колко е трудно човек да бъде в чужда страна и никой да не му помага.
 
„Янк Бари е евреин, ние сме християни, те са араби и мюсюлмани. Това няма значение, няма значение цвета на кожата. Важното е, че тези хора са в беда и се нуждаят от помощ. Вече осми месец те не създават абсолютно никакви проблеми в Банкя”, казва д-р Здравко Георгиев.
 
Той е възмутен от случилото се в Розово, където местни хора прогониха сирийци, наели къща в селото.
 
„Започваме да приличаме на Кадафи. Той за всичко обвиняваше чужденците и затова се случи това с нас”, допълни медикът.
 
Той осъжда проявите на лошо отношение към сирийците, защото те не са направили нищо лошо. Той смята, че те са хора изпаднали в беда и имат нужда от помощ.
 
Д-р  Здравко Георгиев разказва още, че преди дни са се навършили 10 години от наложената смъртна присъда в Либия. Той казва, че с жена му Криси са се научили да ценят две неща - свободата и здравето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase