Снимка: архив Булфото

"Кой ми харесва повече - БСП или ГЕРБ" - това е въпросът, на който ще отговори евровотът, въпреки че истинският въпрос трябва да е накъде да върви Европа. Това коментира социологът Андрей Райчев в студиото на ТВ7. Той нарече тази ситуация недоразумение и абсурд.

Според него истинският избор е дали Европа да върви наляво, или надясно. „Трябва да се изкажем за Европа – дали Шулц, или Юнкер да е шеф на Европа. Аз не знам дали думата „Шулц“ говори нещо на електората“, коментира още Райчев.

Според Васил Тончев България ще отиде на изборите за Европейски парламент като най-провинциалната страна в Европа. „Всички отиват да се борят за собствения си интерес, ние отиваме там, за да търсим арбитър за собствените ни проблеми“, каза той. Тончев коментира още, че предизборната кампания у нас е започнала още преди година. Според него алтернативата е между ГЕРБ и БСП. Влиянието на тези две партии е такова, защото друга възможност няма. Към водещите партии трябва да се добави и ДПС, което се е превърнало в традиционен играч, и две нови формации (АБВ и България без цензура), предлагащи нещо по-ново, коментира социологът.

Андрей Райчев смята, че след година в протести е дошъл моментът народът да се изкаже. Въпреки това, според него няма как да се намери изход от настоящата ситуация, тъй като електоратът се е разделил на две – милион подкрепят БСП, толкова стоят и зад ГЕРБ. Затова той определи ситуацията като патова. Именно заради нея е невъзможно да се направят реформи в държавата, твърди Райчев. „Как да правиш реформи, като можеш само да раздаваш бонбони на електората. Така ще оцелееш месец. Ако направиш реформа, няма да оцелееш и два часа“, коментира той.

Въпреки патовия характер на ситуацията Райчев очерта няколко възможни развръзки. Първата е разделението да продължи и да се запази статуквото. Според втората трябва да се постигне национален консенсус, подобен на този от 1997 г. Третият е „нацията да се събуди влюбена в новия чудотворец“, като даде за пример управлението на Симеон II или Виденов.

Двамата анализатори коментираха, че изборите ще са от решаваща важност за новосформираните АБВ и България без цензура.

Райчев и Тончев анализираха и евентуалното провеждане на предсрочни парламентарни избори. Според Васил Тончев такива избори трябва да има, защото това е очакването на хората. Той коментира, че напрежението от булевардите трябва да се пренесе в парламента. Според Андрей Райчев най-късно предсрочни избори ще има през 2015 г. заедно с общинските.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase