Пламен Петров, бащата убиец на 7-годишната Пламена, снимка: БТА

До момента няма нито един глобен човек заради това, че е знаел за насилие над дете, но не е подал сигнал до компетентните органи. Това обяви в сутрешния блок на Нова телевизия адвокат Марин Марковски, който заедно с психиатър д-р Цветеслава Гълъбова коментираха последните случаи на убийства, разтърсили страната.

Припомняме, че навръх Великден, Пламен Петров преби до смърт 7-годишната си дъщеря Пламена.

Още по темата

Преди две седмици в Поморие малката Александра изчезна, а ден по-късно стана ясно, че е била задушена с найлонова торба от  съседката Атанаска Георгиева.

Вчера пък във Враца мъж застреля съпругата си, а след това е опитал да се самоубие, като всичко това се случило пред очите на двете им деца.

Марковски напомни, че законът предвижда глоба от 500 до 1000 лв. за човек, който има информация за насилие над дете, но не подаде сигнал. Това важи и за хората, които изпълняват професии, които ги задължават да спазват професионална тайна.

До момента няма нито един глобен човек поради мързел на чиновниците, които си взимат заплатите и не работят, коментира още той.

Във връзка с това, че съседите на убитата Пламена от Русе, са знаели за това, че е малтретирана, но не са подали сигнал, Марковски заяви, че според него хората не искат да се месят, за да нямат проблеми.

„Какво става в душата на престъпника? На повърхността се виждат мизерия, стрес, напрежение, психологически проблеми, които преминават в психиатрични. Няма църква и духовник, няма успокоение и спасение.  Хората нямат психоаналитици. Всичко това е свързано", смята Марковски.

Психиатър д-р Цветеслава Гълъбова  заяви, че има ред проявления в човешкото поведение, които маркират една нездрава психика. Същество, убило собственото си дете, не може да се нарече човек. Никаква детска реакция не може да отключи такава агресия. Това е израз на емоционален  примитивизъм, какъвто дори у животните няма, коментира тя.

Гълъбова посочи, че принцип в психиатрията е, че дете, което е малтретирано като малко, много често става престъпник, когато порасне. Затова е изключително важно в каква среда расте, отбеляза специалистът. 

Двамата експерти смятат, че е важно хората да подават сигнали. Ако се притесняват да не си навредят, да подадат анонимен сигнал, за да могат институциите да си свършат работата, призоваха те.

Д-р Гълъбова предположи, че е възможно да опитат да изкарат убийците от Поморие и Русе невменяеми, но тя е категорична, че те не са луди и са действали съзнателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase