Ангел Найденов. Снимка: Булфото

В момента няма непосредствена заплаха и опасност за сигурността на страната, поради което не сме искали и допълнително разполагане на личен състав и техника на наша територия, обяви в предаването "Още от деня" на БНТ министърът на отбраната Ангел Найденов.

"Виждате, че има цяла поредица от държави по източния фланг на НАТО, които са направили своята оценка и на чиято територия се разполагат изтребители, въоръжени сили на САЩ и страните членки на НАТО. Говоря за Полша, Прибалтика, в някаква степен и за Румъния", заяви военният министър и повтори, че на този етап няма основания за притеснения.

"Винаги се казва: "Да не дава Господ", но ролята на Българската армия е такава – да се готви да неутрализира заплахи и съответно да защитава националния суверенитет, териториалната цялост и независимост на страната и да гарантира военната сигурност на страната", коментира още Найденов.

Той посочи, че ситуацията между Русия и Украйна няма как да не накара политиците да се замислят сериозно върху случващото се и да разработят планове и задачи.

"Като човек, който осъзнава своята персонална отговорност, отчитам необходимостта от префокусиране на вниманието от преизпълнение на задачи, които да са насочени към развитието на способности, усилващи колективната отбрана на Алианса.

Всяка една от страните-членки фигурира в плановете на Алианса със съответни задачи, с план за превъоръжаване и за модернизация“, констатира Найденов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase