Снимка, архив: Булфото

Правителството предлага на президента ген. Симеон Симеонов да бъде освободен като началник на отбраната и най-висшата офицерска длъжност във въоръжените сили да бъде заета от контраадмирал Румен Николов, който в момента е командир на Военноморските сили.

Предложението е във връзка с изтичане на мандата на ген. Симеонов и подаден от него рапорт.

Кабинетът предлага още на президента Росен Плевнелиев контраадмирал Румен Николов да бъде удостоен със званието вицеадмирал и да стане началник на отбраната от 30 юни 2014 г.

Днес Министерският съвет одобри редица предложения за кадрови промени сред висшите офицери. Сред тях са и рокади на заместниците на началника на отбраната.

Правителството предлага от длъжността заместник-началник на отбраната и от военна служба, считано от 30 юни, да бъде освободен генерал-лейтенант Стефан Василев във връзка с навършване на пределна възраст за притежаваното звание и подаден рапорт.

От същата дата се предлага и освобождаването на друг заместник-началник на отбраната от поста и от военна служба - контраадмирал Георги Георгиев. Основанието е подаден рапорт и чл. 169 от Закона за отбраната и въоръжените сили, който предвижда военнослужещите, придобили право на пенсия, да се освобождават от военна служба по тяхна молба.

Кабинетът предлага генерал-майор Нейко Ненов да бъде освободен от длъжността командир на Сухопътните войски и да бъде назначен за заместник-началник на отбраната от 30 юни.

Друго предложение е генерал-майор Константин Попов да бъде освободен от длъжността командир на ВВС и да бъде назначен за заместник-началник на отбраната от края на юни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase