Снимка: Dnes.bg

Рязкото увеличение на заплатите с 20%, както предложи лидерът на КНСБ Пламен Димитров преди дни, е теоретично възможно. Около това мнение се обединиха икономистите Христина Вучева и Мика Зайкова пред bTV.

Те коментираха, че подобна стъпка би довела до увеличение на държавния дълг, което обаче „не е страшно”, а и би задвижило други механизми, които да подобрят икономиката като цяло.

Мика Зайковa не вижда популизъм в предложението на Димитров, но за нея ръстът на доходите трябва да бъде свързан не само с производителността на труда, но и с образователния ценз.

Христина Вучева пък смята, че реалният подход е експертите в правителството да направят усилие и да изчислят този вариант, предлаган от синдикатите. А именно какво би се случило, ако наистина се направи това – бюджетът да увеличава доходи? „На частния бизнес никой не може да му нареди да увеличава заплати, защото се ръководи от пазара. Ако бизнесът си позволи да вдигне рязко заплатите, то в много малко случаи ще издържи на пазара“, заяви Вучева.

Експертът коментира и какви биха били последиците от подобно увеличение за сметка на бюджета. По нейни думи бюджетът може да поеме например увеличение на пенсиите, добавките за деца, социалните помощи, минималната работна заплата с цената на увеличение на дълга. „Сметката не е трудна", каза тя и уточни, че във всички случаи това ще доведе до увеличение на дълга поне с един милиард лева. "При рязко нарастване обаче цената на този дълг ще се увеличи и със сигурност и лихвеното бреме ще стане много сериозно“, каза професор Вучева.

Според нея правителство е измамило очакванията в намеренията си да напише реална програма за изпълнение: „Не седнаха да изчислят какво би станало, ако се увеличат рязко заплатите на лекарите и на учителите например”. Според нея в приетите решения и програми на кабинета се чете „лексика, преписана от Брюксел, която е безполезна”.

„Не е толкова страшно малко да увеличим дълга. Страшното е да стоим в мъртва точка. Нещо трябва да се направи. Да се смята и да се мисли”, каза Мика  Зайкова.

Двете дадоха за пример Унгария, където се случи подобно увеличение на доходите. По думите им при едно подобно „хвърляне на маса пари” може да се завърти оборотът, да тръгне търговията, да се вдигне потреблението.

Зайкова изтъкна още, че на бизнеса трябва да се даде възможност да работи спокойно: „Всички регулационни режими да се махнат, хората да могат да дишат”, обясни тя.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase