Снимка: www.freeimages.com

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров изрази резервите на синдиката по отношение на идеята за изравняване на възрастта за пенсиониране за мъжете и жените, каквато е препоръката на Европейската комисия.

Не гледаме с добро око на подобни идеи, които са на парче и които идват по линия на европейския семестър, каза пред журналисти Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Димитров посочи, че това е една от препоръките на ЕК, която не е коментирана и аргументирана от българската страна в необходимата степен.

По думите на Димитров пенсионната реформа трябва да бъде обсъдена цялостно, но това ще стане след изборите. Той акцентира, че трябва се говори едновременно за приходите и разходите в осигурителната система, условията за достъп до нея и адекватния размер на пенсиите.

Преди дни министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов каза, че Министерството на труда ще е готово с цялостна визия за пенсионната реформа през септември. И напомни, че цялостна концепция за това как да продължи пенсионната реформа у нас от 2015 година ще бъде обсъдена в диалог със социалните партньори и с експертите, за да се постигне широк обществен консенсус. „Няма как да избягаме от увеличаване на възрастта. Въпросът е по какъв начин да се случи", каза тогава министърът.

Припомняме, че още в началото на мандата си като социален министър Хасан Адемов коментира препоръката на Брюксел пенсионната възраст за мъжете и жените да се изравни, като посочи, че България ще изпълни условията на ЕК, но с по-малки стъпки и при постигнат консенсус със социалните партньори.

По темата за изравняването на пенсионната възраст за мъжете и жените преди седмица взе отношение и финансовият министър Петър Чобанов. Той уточни, че хоризонтът за изпълнението на тази мярка остава след 2021 година. И припомни, че това е препоръка на Европейската комисия, която е валидна за всички страни в Европейския съюз, а не само за България. По думите на министъра „европейските изисквания са важни за нас, но и българските граждани са важни“.

Днес Пламен Димитров се срещна с представители на БСП по повод на предстоящите европейски избори. По време на днешната среща от КНСБ са настояли бъдещите български евродепутати да работят за ревизия на директивата за командированите работници в посока за гаранции на българските работници в държави членки, "че ще работят при условията на приемащата страна, т. е. при германски заплати, шведски заплати, а не при български такива".

Директивата, която регулира агенциите за временна заетост, също трябва да бъде предмет на интервенция на бъдещия Европейски парламент, според синдиката. От КНСБ очакват и подкрепа за евентуалното предложение за рамкова директива за колективното трудово договаряне.

Още икономически новини може да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase