Снимка: Булфото

Специализирана полицейска операция „Скорост” ще се проведе в дните около Великден, обяви главен комисар Антон Антонов, началник на Дирекция „Пътна полиция”.

"На 17, 18 и 21 април ще има засилено присъствие на служители по основните направления. Разпредено е провеждането на специализирана полицейска операция „Скорост” с мобилни технически средства и проверка за алкохол и правоспособност, включително и през нощта“, посочи комисар Антонов. Към местата със засилен трафик ще бъдат разпределени допълнителни екипи на пътната полиция с цел подпомагане на движението и съдействие на водачите.

Комисар Антонов посочи, че движението на тежкотоварни камиони над 12 тона ще бъде спирано от 16.00 до 21.00 на 17 и 18-и април и почти през целия ден на 21-ви, за да не пречат тировете на пътуващите.

Най-много патрули ще бъдат разположени на пътя към гръцката граница, по пътищата за Варна и Бургас, както и в отсечката, свързваща двата морски града. Засилено присъствие ще има и в района около Велико Търново. В нощта срещу големия християнски празник полицията ще дежури и около големите храмове в страната.

От "Пътна полиция" отправиха апел към хората да бъдат внимателни по празниците и да не се качват в автомобилите си след консумация на алкохол.

“Най-важно е водачите да знаят, че се очаква затруднение на движението по празниците”, предупреди Валери Митов, началник сектор „Пътен контрол”. Той призова шофьорите да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

“Знаем, че движението в колона изнервя водачите, но единственият разумен и реален вариант е да карат внимателно и да не предприемат неразумно изпреварване”, посочи Митов. Той призова водачите да подбират подходящо време за своето пътуване и да не тръгват в последния възможен момент.

“Започва и сезонът на мотоциклетистите – те обикновено излизат от нищото, водачите не са свикнали през зимния период да ги виждат, сега се появяват и не сме особено внимателни към тях. Нашият апел е ползване на каски и внимателно каране, за да се съобразяват с останалите участници от движението”, допълни Валери Митов.

От МВР ще си взаимодействат и с регионалните структури на инспекторатите по образованието и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", които ще им предоставят информация за организирани екскурзии с деца, ученици и други групови пътувания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase