Снимка: Булфото, архив

От 100 заведени граждански иска за лекарски грешки едва 10% стигат до съда, като най-чести са оплакванията срещу лекари заради лошо отношение към пациентите. Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров заяви, че другите най-чести искове са за некачествено лечение и искане на подкупи.

„Най-често са свързани с болницата и водещето според мен е лошото отношение към пациента, това ги кара да се оплакват. Искането на пари е друга тема, от която често се оплакват, често се оплакват от ТЕЛК. Невинаги оплакванията са основателни. В част от случаите няма основание“, обясни пред БНР той.

Христина Николова, която е адвокат в Центъра, обяснява, че една от причините исковете на гражданите да не стигат до магистратите са честите отводи на вещите лица, които също са лекари.

По думите й съдебните искове срещу медиците или болници стигат само до съдебна фаза. „Привлеченото вещо лице, което е и лекар, първо му е трудно да прецени каква е точно причината за полученото следствие и второ, малко или много, се притеснява от колегите си и определено е изключително трудно да бъдат обективни и да дадат едно обективно заключение. Много пъти те си дават отвод", казва тя.

На базата на събраните жалби Центърът за защита правата в здравеопазването ще направи оценка на 300 дела, 6 от които ще бъдат финансирани от организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase