Снимка: Dnes.bg

251 лева - това е прагът на бедност, определен официално от правителство. Праг, който би трябвало да гарантира минималните потребности от храна, стоки и услуги.

Много високообразовани хора у нас работят за заплати, близки до този праг - като две жени, едната млад учен в БАН, а другата старша сестра в най-тежкото болнично отделение в страната, съобщава bTV.

Теодора Лупанова е на 39 години - работи в Института по генетика към БАН. Напът е да изобрети лекарство срещу рака, но държавата оценява труда й на 400 лева месечно.

"Стигат само като социална помощ, да преживееш, за храна и подслон. Нашите заплати не са мръднали от порядъка на 4 години поне. Има голяма вероятност в близките години чистачката да взима наравно с мен", разказа жената пред bTV.

Емилия Алексиева е на 65 години, отдавна е превишила годините за пенсиониране. За прослужените 45 години като операционна сестра в най-тежкото отделение в страната, тя ще взима пенсия от 150 лева.

Вместо това Емата, както я наричат колегите й, избира да остане в Първа хирургия на Александровка болница за 600 лева месечно.

"Трудно живеем. Аз понякога съм си задавала въпроса, като сравняват тежкия труд на миньорите, летци като най-тежки и отговорни за страната. Ние никъде - хирурзи не виждам, а тук става въпрос за човешки живот", чуди се сестрата.

Теодора и Емилия работят понякога по 24 часа, 7 дни в седмицата, но и двете не могат да си позволят почивка, дори на българското Черноморие. Въпреки това и двете не биха напуснали – това за тях била мечтаната работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase