Снимка: Reuters

Допълнителните проверки на пилешкото месо не показват наличие на растежни хормони, отчитат от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Експерти към агенцията изследваха допълнителни проби както от живи птици, така и от кланици. Пробите са извън действащата Национална мониторингова програма за контрол на остатъци (НМПКО), която се изпълнява постоянно, отчитат от БАБХ.

При проведените нови изследвания в страната не е установявано нерегламентирано влагане на растежни препарати.

Още по темата
Спекулира се, че в съвременното птицевъдство бройлерите растат много бързо благодарение на прилагането на хормони.

Този растеж се дължи на много добри постижения, при създаване на оптимални изходни и родителски линии за бройлери, пълноценно хранене с фуражи съдържащи протеини, витамини и минерали в определени съотношения в зависимост от възрастта, оптимална околна среда (температура, влажност, качество на въздуха, светлинен режим, достатъчен поилен и хранителен фронт) и избягване на стрес, отчитат от агенцията за безопасност на храните.

Както Dnes.bg съобщи, преди 2 дни министърът на земеделието Димитър Греков обяви, че няма никакви конкретни данни, които да сочат, че в пилешкото месо, произведено в България, има вложени хормони.

Той обясни, че не бива да се създават опасения, че бързият растеж на пилетата се дължи на хормони или лекарства. „Ако проследим през годините цялостния процес и технология за отглеждане на пилетата, ще видим, че в селското стопанство също има нови технологии”, отбеляза Греков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase