Снимка: Булфото

Едно изказване на рапъра Криско навръх Сирни Заговезни разбуни лекарското съсловие.

"Днес е ден за прошка! Извинявам се, ако съм накарал някой да не се чувства добре. И аз прощавам на всички с изключение на селските ни лекари, които са объркали диагнозите и рецептите на много хора и заради тях си патят!", написа певецът във Facebook.

Лекарите не могат да бъдат поставяни под общ знаменател, категорично заявиха директорът на Александровска болница д-р Костадин Ангелов и хирургът д-р Петър Грибнев в ефира на bTV. Самият Криско обаче отказал да присъства на диспута, а и вече е изтрил статуса си в социалната мрежа.

Реагирахме с отворено писмо, защото медиите дадоха гласност на мнението на все пак известен изпълнител. Пишейки нещо подобно, той може да формира мнение сред останалите хора. Ние като лекари не можем да допуснем подобно обобщение. Лекарският път е доста дълъг, а да не му е лесно на един селски лекар", попита д-р Грибнев.

"За да станеш лекар, трябва да усетиш необходимост да помагаш на хората, след което започва къртовският труд – 5 години учене, 6 години специализация. Ние на практика посвещаваме най-хубавите си години на професията в помощ на хората”, категоричен бе д-р Ангелов.

Двамата подчертаха, че грешките са характерни за всяка професия и не бива заради допуснати да се налага обобщен негативен образ на цялата гилдия. „Добър лекар се става както световен шампион – с много загуби и с много победи. Ние не помним хората, на които сме помогнали. Помним само хората, които сме загубили”, обясни д-р Костадин Ангелов.

Вчера бе публикувано отворено писмо на лекарите, работещи в Александровска болница.

"С израза "селските ни лекари" рапърът Криско се опитва да въведе разделение между българските лекари. Лекарят обаче е лекар, независимо къде работи – в града или на село. Лекарската професия е особено изкуство и никой няма право да обобщава и да дава заключения относно поставените диагнози и изписаните терапии за лечение, още по-малко лица, които нямат медицинско образование. Такова право имат само лекарите, които за да се наричат лекари, учат и се трудят денонощно цял живот, съпреживяват мъката и проблемите на пациентите си и се стремят да диференцират емоцията от обективното здравословно състояние на всеки пациент, само и единствено с цел да му поставят точна диагноза и да предприемат адекватни мерки за лечение. Такова право имат само онези, които са подарили най–добрите години от своя живот на обществото - години на лишения, неуморен и денонощен труд", пише в писмото.

Според лекарите никъде извън пределите на България няма такова неуважително отношение към гилдията.

"Опростачаването и поругаването на лекарския труд чрез подобни изявление през медиите води към истинската криза в здравеопазването. Неглижирането на нашия труд и обяснението, че липсват пари за здравеопазване, доведе до това все по-малко хора да искат да учат 12 години, за да станат лекари, да носят тежката отговорност за човешкия живот и в крайна сметка - да бъдат хулени. Именно поради тези причини много от младите лекари напускат родината ни и никога няма да се върнат!", допълват в соята позиция лекарите от Александровска болница.

Те призовават Българският лекарски съюз да организира спешна кампания, която да бъде насочена към ограмотяване на обществото и по-конкретно - да се разясни каква е лекарската професия, да се обясни какви отговорности носи всеки лекар, да се обясни отговорността на пациентите за собственото им здраве, да се разясни, че пациентите следва да се вслушват в съветите на лекарите и да не предприемат самолечение и/или промяна на терапията, назначена от лекар, както и да се разясни правото на всеки лекар да търси правата си по съдебен ред в случай на обида, клевета и/или насилие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase