Снимка: архив, Reuters

„Няма как да бъде организирана реформата в образованието и въвеждането на дуалната система без достъп на 15-годишните до трудовия процес“, коментира в ефира на Нова телевизия зам.-председателят на БСК Димитър Бранков.

Идеята на работодателите е да се регламентира възможността 15-годишните да работят законно, която е остро критикувана от КНСБ.

По думите на Бранков по този начин работа могат да започнат не само учащите, но и тези, които отпадат от училище.

В момента децата между 16 и 18 години могат да работят, но само след изрично разрешение от Инспекцията по труда, което показва контрол върху работното място, поясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той нарече „абсолютен цинизъм” думите на председателя на стопанската камара Божидар Данев, който заяви в интервю за „24 часа“, че „15-годишните не могат да работят, а 13-годишните могат да раждат”.

Според Димитров предложението на БСК не е добре обмислено и не са уточнени условията и секторите, където да могат да работят 15-годишните.

„Очевидно нямаме намерение да правим 15-годишните космонавти или да работят в АЕЦ „Козлодуй”, контрира обаче Бранков.

Според него щедрата социална система, въведена от Емилия Масларова, не доведе до демографски бум. Поводът за неговия коментар са предложенията на камарата за отмяната на отпуските, които се полагат на майките по време на майчинството.

„Държавата трябва да поеме цената на демографската си политика”, коментира още Бранков и допълни, че майките нямат интерес две години да бъдат извън пазара на труда.

Без работа у нас са близо 500 хил. души, заяви още Бранков. Според него през годините има различни мерки, които се наслагват и така много хора нямат достъп до пазара на труда. Това е наложило и изготвянето на предложенията на камарата.

Сред тях е възможността за „прехвърляне на работници” между компании. Тази мярка беше определена като недопустима от синдикатите. Пламен Димитров, председател на КНСБ, коментира, че „хората не са машини”, за да се преотдават под наем, нито служителите са „крепостни селяни”, за да могат да се прехвърлят в други компании, когато техният основен работодател няма поръчки.

Тази възможност обаче е европейска практика, категоричен беше Бранков.

Пламен Димитров критикува и промените в Кодекса на труда, внесени от депутати от "Коалиция за България", защото отразявали само исканията на работодателите. Според него също не трябва да има различни правила за малките и средните предприятия.

"Не може да има отделен Кодекс на труда за малките и средните предприятия", категоричен беше той.

Още икономически новини вижте в Investor.bg
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase