снимка: Bulgaria On Air

Отварянето на границите на трудовите пазари на европейските страни в началото на тази година едва ли ще породи нова емиграционна вълна от България, сподели проф. Искра Балканска от БАН в ефира на телевизия Bulgaria On Air. Голяма част от българите, които биха потърсили реализация в чужбина, вече са го направили през последните 20 години и нова внезапна масова вълна е малко вероятна, добави тя.

Разбира се, достъпът до развитите европейски пазари ще отвори възможности пред много хора, но трябва да се имат предвид административните ограничения пред българите и емигрантите като цяло, посочи проф. Балканска. Тя изтъкна практиката на държавите от Западна Европа да пазят малкото на брой висококвалифицираните работни места за свои граждани и предоставянето им на чужденци в краен случай.

Особено сега, след отварянето на трудовите пазари, ще има нови промени във вътрешното законодателство на тези страни в тази насока, с които ще се цели да се заобиколят мерките на ЕК за либерализиране на трудовия пазар.

Обратна вълна от завръщащи се в България емигранти също не може да се очаква, смята проф. Балканска. Повечето от младите хора, получили образованието си в чужбина, предпочитат да си намерят работа там, където са завършили, или в друга развита държава. Причината е, че българският трудов пазар е неспособен да им предложи адекватна трудова реализация, съответстваща на квалификацията им.

"Пагубно е, че сме загубили голяма част от квалифицираните кадри. След промените над 1,5 млн. българи са напуснали страната и трайно са се установили в чужбина. Това е лош атестат за икономическото и политическото развитие на България, защото бъдещето на държава, която не може да осигури нормални условия за труд, живот и професионално развитие, е много несигурно", заяви професорът от БАН.

Като друга тревожна тенденция тя посочи намаляващия брой на хората, които инвестират в България под една или друга форма. Въпреки че по последни данни годишно в България постъпват около 1 млрд. лева от българите в чужбина, то много малка част от тях избира да се върне и да използва спечеленото за започване на бизнес у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase