Снимка: Dnes.bg

Сметната палата планира да внесе предложения за промени в Закона за политическите партии, чрез които разходите на политическите формации да станат публични. Това стана ясно днес по време на пресконференция на институцията.

Според председателя на ведомството Валери Димитров това ще стане чрез включване на информация за отделните разходи в публичния регистър, който поддържат партиите на своите интернет страници.

"Сегашният закон не позволява прозрачност на разходите на партиите и съответно нашият контрол е с "вързани ръце". Всички приходи на партиите са "на светло", но разходите им са "на тъмно", обясни Димитров.

Той допълни, че вече приключва одитът на партиите за участието им в предсрочните избори през май 2013 година. Палатата запознава политиците със своите констатации, но не може да оповести публично данните. "При нашите проверки ние виждаме за какво харчат партиите, но не можем да го оповестим, такъв е регламентът в закона", допълни още ръководителят на институцията.

По думите му партиите ползват модела на отчетност на малките и средните предприятия, който в техния случай е непригоден отчетен инструмент и замъглява картината на разходите.

Още преди дни Димитров обяви решението на Палатата да внесе промени в Закона за политическите партии. Тогава той предложи всяка партия да публикува всеки разход, който надхвърля 100 лева.

Сметната палата ще извърши общо 466 одита през настоящата година. Освен стандартните проверки, които институцията прави ежегодно, този път тя ще провери и някои нови ведомства, публични институции и компании.

За първи път ще бъде направен одит на „Български пощи” ЕАД, на столичното дружество “Метрополитен”, както и на Сребърния фонд.

Под обсега на одитите ще попаднат още Министерството на образованието и науката и търговските дружества към него, като например “Студентски столове и общежития”.

Предстои одит и на Националната програма за бежанците. "Общо 1 550 лица имат статут на бежанец, 5 738 лица имат хуманитарен статут, 361 лица са с прекратен статут на бежанци. Ще проверим тези, които има статут, дали са успели да се интегрират в процеса на образование, какъв е достъпът им до институциите, наравно ли ползват услуги с другите български граждани", поясни Валери Апостолов, зам.-директор на Сметната палата.

Планирана е и проверка за безопасността и качеството на храните, а друг одит ще бъде насочен към енергийна ефективност на жилищните сгради до 2015 г.

Още за проверките на Сметната палата през 2014 г. четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase