Кольо Колев. Снимка: YouTube

72-годишният Кольо Колев от Котел, който възпя в ода премиера Пламен Орешарски, никога не е членувал в партии, но признава, че има леви убеждения.

За пръв път пише за политик. Харесва Орешарски, защото смята, че е честен и не дава празни обещания.

Планинар, естет, полиглот, фармацевтът обича да чете и скоро е започнал да учи шести чужд език. Увлича се и по акробатиката и бойните спортове. Ергенът е един от колоритните образи в подбалканското градче.

Денят му е поделен между аптеката, в която работи, и различните му интереси. Странстващ фармацевт - така нарича себе си Кольо Колев. Тръгнал от ямболското село Недялско, в последните 50 години е живял в Елхово, Тополовград и Ямбол. Котел е последната му спирка засега.

На 31 декември, докато чака клиенти в аптеката и подтикнат от думите на свой познат: "Защо не напишеш нещо за Орешарски?", той създава своята "Ода за един достоен премиер". Така се ражда най-популярната му творба, за която Dnes.bg вече писа.

"Пламенчо, юначе!
Накара Бойко да заплаче.
Завижда ти безмерно,
пред очите му е черно -
ден и нощ гадае
и не може да узнае
как социалната реформа
набързо сложи във форма", рецитира Колев пред bTV.

Мъжът допълва, че е стар ерген, но това не му пречи да е вечно влюбен и да посвещава стихове на хубави жени. Последната му муза е млада сервитьорка от Ямбол.

"На поклонение в храма неосквернен на любовта, както бурята и морското вълнение прочистват дълбините от смъртта", рецитира той и признава, че тези стихове звучат много романтично на фона на много по-прагматичната ода за Пламен Орешарски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase