Снимка: Булфото

"Посланията как ще направим подарък за Коледа на пушачите граничат с безумие, защото нека не забравяме, че подаръците за едните означават ощетяване за другите. Правата на пушачите започват там, където свършват правата на непушачите". Това обяви председателят на комисията по здравеопазване в НС д-р Нигяр Джафер пред БНР.

Поводът за коментара е, че днес народните представители разглеждат на първо четене предложението за отмяна на забраната за пушене в заведенията.

Още по темата
"Аз мисля, че непоследователната позиция на държавата и институциите е изключително вредна", допълни д-р Джафер. Тя обаче призна, че днес ще се наблюдава интересна ситуация, тъй като в комисията, където има много лекари, нещата са били предвидими, но в залата това далеч не е така.

"Аз се надявам на мобилизация на колегите, които не подкрепят либерализацията, защото това е връщане назад. Ако сме по-последователни, след едно или две поколения това, че трябва да се пуши навън, ако изборът на човек е да пуши, ще се приема съвсем нормално", коментира д-р Джафер.

Тя бе категорична, че от ДПС ще гласуват по съвест, а от ПГ на "Коалиция за България" има поне 10 депутати, които ще бъдат против връщането на дима в заведенията.

"За мен този дебат днес ще бъде губене на време, но съм сигурна, че дебатът ще бъде разгорещен, защото винаги е било така", посочи председателят на комисията по здравеопазване в НС.

Нигяр Джафер припомни, че дори при работеща вентилация в заведенията и филтриран въздух, остават канцерогенни причинители на ракови заболявания, сърдечни заболявания или на астма.

"Всички колеги сме обединени около едно – забраната на тютюнопушенето, защото си даваме сметка колко силно вреди вторичният дим", обяви д-р София Ангелова, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести.

"Второто, на което акцентираме, е нарушаване на правата на гражданите. Чл.48, ал.5 от Конституцията на България гласи, че всеки гражданин има право на безопасни и здравословни условия на труд. С предложението за отмяна считам, че се нарушава точно това, тъй като ресторантите и заведенията са работно място на много хора, а много млади хора с бронхиална астма пълнят пулмологичните кабинети с влошено здраве", посочи д-р Ангелова.

Тя отправи послание към депутатите, че зад всеки лев, който ще внесат пушачите в заведенията, стоят стотици левове, които ще бъдат дадени за лечение и диагностика на заболявания, които са предизвикани от тютюнопушенето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase